Legătura între alergii și flora intestinală

Socată cu kefir de apă
mai 22, 2019
Limonadă cu trandafiri
mai 20, 2020

Legătura între alergii și flora intestinală

Numărul alergiilor alimentare și al intoleranțelor a crescut exponențial în ultimul deceniu. Cercetările în curs arată că modificările florei intestinale pot juca un rol important în dezvoltarea acestor tulburări.

Citiți mai departe pentru a afla cum microbiomul intestinal perturbat predispune la alergii alimentare și intoleranțe. Restaurarea microbiomului poate fi benefică în tratamentul acestor afecțiuni.

Imagine similarăsursa foto: google

Ce sunt alergiile alimentare și intoleranțele?

Alergia alimentară este definită ca un răspuns imun la un produs alimentar care apare reproductibil la expunere și generează efecte negative asupra sănătății. Alergiile alimentare pot fi mediate IgE, non-IgE sau IgG. Alergii alimentare mediate IgE apar atunci când sistemul imunitar produce anticorpi IgE la alimente.

Imagini pentru probiotice naturalesursa foto: google

Anticorpii se leagă de celulele mastocite și bazofile, stimulând eliberarea citokinelor proinflamatorii. Acestea induc un răspuns alergic acut și, uneori, care pune viața în pericol. Alergii alimentare mediate Non-IgE  implică componente ale sistemului imunitar, altele decât IgE și poate dura până la câteva zile pentru a manifesta. Simptomele sunt de obicei izolate la tractul gastro-intestinal.

În timp ce este încă controversat, există dovezi care sugerează că alergiile alimentare pot fi, de asemenea, mediate de IgG. Acest tip de alergie determină o hipersensibilitate întârziată la alimente.

Probiotice pentru alergii alimentare și intoleranțe

Intoleranța la alimente, pe de altă parte, reprezintă reacții non-imunologice la alimente. Aceste reacții sunt în mod obișnuit asociate cu deficiențe enzimatice, malabsorbție sau sensibilitate la anumite componente alimentare, cum ar fi glutenul sau histamina.

Ele pot provoca o mare varietate de simptome gastrointestinale și inflamatorii. Atât alergiile alimentare cât și intoleranțele alimentare scad semnificativ calitatea vieții.

Au efecte negative asupra sănătății fizice, diminuează plăcerea de a mânca și provoacă o stare de hipervigilență față de potențialii alergeni care se ascund în alimente.

Alergiile alimentare și intoleranțele sunt în creștere

De fapt, numai în decursul ultimului deceniu prevalența acestor condiții a crescut foarte mult. Între 1997 și 2011, alergiile alimentare mediate de IgE au crescut cu 50% la copiii americani. În plus, cercetările au constatat că mai mult de 20% din populația țărilor industrializate, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Australia și China, suferă de alergii sau intoleranțe alimentare.

În ciuda creșterii dramatice a alergiilor alimentare și a intoleranțelor, puține opțiuni de tratament sunt disponibile. Medicamentul convențional sfătuiește pacienții să evite cu strictețe alimentele declanșatoare și să aibă epinefrină la îndemână pentru expuneri accidentale.

Cu toate acestea, nici una dintre aceste strategii nu abordează cauza principală a alergiilor alimentare și a intoleranței. Noile abordări de tratament sunt extrem de necesare.

Cercetările arată că modificările în florei intestinale umane normale joacă un rol în dezvoltarea alergiilor alimentare și a intoleranțelor. Modularea microbiomului intestinal poate ameliora alergiile alimentare și intoleranțele și poate restabili toleranța alimentelor.

Imagini pentru probiotice naturalesursa foto: google

Corpul uman conține o cantitate uimitoare de bacterii – mai exact, aproape 40 de miliarde de celule bacteriene! Oamenii au evoluat alături de aceste bacterii, iar prezența lor în corpul nostru este crucială pentru sănătatea noastră.

Acest concept a fost elucidat în „ipoteza igienei”. Ipoteza igienei afirmă că lipsa expunerii precoce la microbi crește susceptibilitatea la boli alergice prin modificarea microbiomului intestinal și suprimarea dezvoltării normale a sistemului imunitar.

Stilul de viață ce reduce expunerea microbiană la începutul vieții, face ca sistemul imunitar să nu mai aibă parte de stimularea necesară pentru prevenirea bolilor alergice.

Imagini pentru copii afara sursa foto: google

Factorii care reduc expunerea microbiană includ:

Utilizarea antibioticelor

În țările industrializate, sugarii și copiii primesc adesea mai multe cicluri de antibiotice la începutul vieții. Acest lucru are un efect semnificativ asupra imunității și poate crește riscul de a dezvolta alergii alimentare. Utilizarea antibioticelor la mame înainte și în timpul sarcinii are ca rezultat tulburări ale microbiomului și crește riscul copiilor de alergii alimentare.

În plus, utilizarea pe scară largă a produselor chimice în agricultură a condus la prezența reziduurilor de antibiotice în carne, lapte și ouă. Consumul de reziduuri în aceste alimente poate duce la întreruperea cronică a microbiomului

Expunerea chimică

Expunerea la anumite substanțe chimice sintetice perturbă microbiomul uman. Triclosan, o substanță antibacteriană sintetică și parabeni, un conservant comun utilizat în produsele corporale, au fost legate de sensibilizarea alergenilor alimentari.

Hrană din alimente rafinate

Consumul unei diete bogate în carbohidrați rafinati și epuizate de nutrienți importanți, a fost legat de un risc crescut de alergii alimentare și intoleranțe. Relația dintre dietă și riscul de îmbolnăvire alergică pare să înceapă la începutul vieții.

Cercetările au descoperit că sugarii care mănâncă o dietă bogată în legume, fructe și alimente preparate acasă în timpul primului an de viață au o incidența redusă a bolilor alergice în comparație cu sugarii care consumă mai puțin din aceste alimente.

Timp petrecut în interior

Cei mai mulți oameni din societățile industrializate își petrec o parte semnificativă din viața lor în interior. Cercetările sugerează că deconectarea noastră de la natură reduce diversitatea bacteriană a microbiomului uman și este asociată cu o prevalență crescută a bolii alergice.

sursa foto: google

Deficiențe ale bacteriilor bune, alergii alimentare și intoleranțe alimentare

Modificările anumitor tipuri de bacterii intestinale au fost legate de dezvoltarea alergiilor alimentare. Majoritatea studiilor care examinează acest fenomen au fost efectuate la sugari și copii.

La copii, scăderea Lactobacilli și creșterea Staphylococcus aureus sunt asociate cu alergii la ouă și lapte. Copiii cu niveluri scăzute de L. rhamnosus, L. casei, L. paracasei și Bifidobacterium adolescentis în primele două luni de viață au fost găsiți a fi la un risc mai mare de a dezvolta sensibilizare alergică la laptele de vacă, albușul de ou și alergeni inhalatori.

Pe lângă creșterea riscului de alergii alimentare, lipsa diversității microbiomului poate predispune la intoleranțe alimentare non-imunologice, cum ar fi glutenul, FODMAP și intoleranța la histamină.

Anumite specii de bacterii ajută la defalcarea proteinelor de gluten, iar o lipsă a acestora poate predispune la intoleranța glutenului. Suprafața bacteriană a intestinului subțire este o cauză comună a intoleranței la FODMAP.

Intoleranța histaminei poate apărea atunci când există o supraaglomerare a bacteriilor care produc histamină sau care produc enzime care interferează cu metabolizarea histaminei.

Probiotice pentru alergii alimentare și intoleranțe

Utilizarea terapeutică a probioticelor ar putea fi cu adevărat un progres în prevenirea și tratarea alergiilor alimentare și a intoleranțelor.

Suplimentarea cu Bifidobacterium bifidum, B. lactis, Lactobacillus acidophilus și Lactobacillus rhamnosus a determinat prevenirea sensibilizării atopice induse de alergii alimentare la sugarii cu predispoziție familială la alergii alimentare.

Administrarea L.salivarius, L. paracasei, Bifidobacterium animalis și Bifidobacterium bifidum la femeile însărcinate și la sugarii lor a redus în mod semnificativ incidența sensibilizării atopice la alergenii alimentari obișnuiți la sugari.

Suplimentarea probiotică poate diminua, de asemenea, sensibilizarea atopică și, eventual, sensibilizarea inversă, postnatală. La sugarii cu alergie la laptele de vacă, suplimentarea cu Lactobacillus rhamnosus a promovat dobândirea toleranței la proteinele din lapte, inversând astfel sensibilizarea.

La copiii mai mari cu alergie la lapte de vacă, L. rhamnosus a îmbunătățit producția de IL-10, o citokină antiinflamatoare și ameliorat simptomele alergice. O meta-analiză a studiilor a constatat că suplimentarea timpurie a vieții cu tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium reduce riscul de sensibilizare atopică la copii; cu toate acestea, a constatat că L. acidophilus a crescut riscul de sensibilizare.

Imagini pentru copii mancaresursa foto: google

Constatările inconsecvente, cum ar fi acestea, ar putea fi legate de variațiile dozării probiotice sau de durata tratamentului. Este important de observat că majoritatea studiilor care au evaluat eficacitatea probioticelor pentru tratamentul alergiilor alimentare au fost efectuate prenatal, la sugari și la copii.

Microbiomul intestinal la începutul vieții diferă de cel din perioada adultă, deci intervențiile probiotice discutate aici pot fi mai benefice pentru prevenirea și inversarea alergiilor alimentare la copiii mici decât la adulți. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă suplimentele probiotice pot ameliora alergiile alimentare la adulți.

În plus față de prevenirea și inversarea alergiilor alimentare la copii, probioticele pot fi, de asemenea, benefice pentru tratarea intoleranței alimentare. Suplimentarea cu un probiotic multi-tulpină care a inclus Lactobacilli, Bacillus coagulans și Saccharomyces boulardii a redus semnificativ simptomele la pacienții cu sensibilitate la gluten nonceliacă.

Probiotice cum ar fi Bacillus coagulans și L. acidophilus pot ameliora SIBO, o afecțiune asociată cu intoleranță la FODMAP. În cele din urmă, în timp ce cercetările nu sunt încă concludente, s-a sugerat că o creștere exagerată a bacteriilor producătoare de histamină în intestin poate contribui la intoleranța la histamină.

Evitarea tulpinilor probiotice care produc histamină și consumul de tulpini care degradează histamina poate fi, prin urmare, utilă pentru ameliorarea sau atenuarea intoleranței histaminice. Histamine producătoare de tulpini includ L. reuteri, L. casei și L. bulgaricus.

Tulpinile care degradează histamina includ L. rhamnosus, L. plantarum și Bifidobacteria. Întrucât tratamentul cu probiotice pentru alergii alimentare pare să fie benefic în primul rând pentru sugari și copii, beneficiile probioticelor pentru intoleranțe alimentare pot fi extinse la adulți.

Mecanisme de acțiune ale probioticelor

Există mai multe mecanisme prin care probioticele pot ameliora alergiile alimentare și intoleranțele. Probioticele reglează microbii intestinali comuni, bacteriile prezente în mod normal în intestin care sunt responsabile de interacțiunea cu sistemul imunitar pentru a promova toleranța la alimente.

Probioticele reduc, de asemenea, permeabilitatea intestinală, reducând astfel absorbția de antigen din lumenul intestinal; acest fenomen este primul pas în sensibilizarea alergenelor alimentare. Tulburările alergice sunt asociate cu creșterea activității ramurii Th2 a sistemului imunitar.

Imagini pentru probiotice naturalesursa foto: google

Probioticele modulează sistemul imunitar în așa fel încât să favorizeze răspunsul Th1, un răspuns imun asociat cu rezolvarea simptomelor alergice. În plus, probioticele măresc IgA intestinal, o imunoglobulină asociată cu toleranță imună și un risc redus de boli alergice mediate de IgE.

În cele din urmă, probioticele pot ameliora intoleranțele alimentare prin eliminarea bacteriilor patogene și reducerea inflamației intestinale.

Adăugați prebiotice

Prebioticele potențează acțiunea probioticelor prin promovarea proliferării lor în intestin. Mai multe studii au găsit o asociere între suplimentele cu oligozaharide prebiotice și o incidență redusă a bolii alergice.

Hrănește-te cu alimente întegrale, neprelucrate

O dietă completă, naturală, alimentată cu nutrienți, poate oferi protecție suplimentară împotriva alergiilor alimentare și a intoleranțelor. Consumul de acizi grași omega-3; vitaminele C, E și A; beta caroten și zinc sunt asociate cu o scădere a incidenței alergiilor alimentare.

Super salata de fructe

Dimpotrivă, o dietă bogată în carbohidrați rafinați, îndulcitori artificiali, gluten, acizi grași omega-6 și aditivi alimentari pot predispune alergiilor alimentare și intoleranțelor.

Deși dovezile nu sunt concludente, consumul de alimente modificate genetic poate contribui, de asemenea, la alergii alimentare și intoleranțe, datorită potențialului alergenic al proteinelor modificate tehnologic în aceste alimente.

Rezumat

Încurajați gravidele să consume alimente și probiotice fermentate, deoarece acestea pot ajuta la prevenirea apariției alergiilor alimentare la sugari. Le vor ajuta și pe mămici, pentru o digestie ușoară și echilibru emoțional.

Acestea ar trebui să consume tulpini cum ar fi bifidum, B. lactis, B. animalis, L. salivarius, L. paracasei și L. rhamnosus. Se recomandă, de asemenea, consumul de alimente prebiotice ca suplimente.

Pentru persoanele cu intoleranță la alimente, sugerați probiotice cum ar fi Lactobacilli, Bacillus coagulans și Saccharomyces boulardii.

Pentru persoanele cu intoleranță la histamină, tulpinile care degradează histamina pot oferi cea mai mare ușurare.

Păstrați precauție atunci când recomandați antibiotice, deoarece acestea sunt o cauză primară a întreruperii florei intestinale.

Încurajați persoanele cu alergii și intoleranțe să mănânce o dietă bogată în nutrienți, scăzută în alimente procesate.

Încurajați.i să citească etichetele produselor de îngrijire corporală și evitați cele care conțin crocobauri.

Subliniați importanța petrecerii timpului în contact cu natura, în cazul în care bacteriile benefice sunt din abundență.

Alege dintr-o gamă largă de probiotice și multivitamine raw și organice, cu tulpini de bacterii și concentrații variate, din secțiunea shop, și te bucuri de beneficiile lor asupra echilibrării digestive, emoționale, alcalinizării, absorbției și eliminării îmbunătățite, în variante pentru copii și adulți.

Important: informațiile sunt strict informative și nu înlocuies consultul medical.

Sursa:

https://kresserinstitute.com/gut-flora-food-allergies-connection/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X